Rólunk

Dr. Krausz Dóra vagyok, családommal és kutyáinkkal együtt Móron lakunk egy csendes kertvárosi részben. 2013-tól dolgozom a Móri Állatorvosi Rendelőben.

Füles és Rózsi a kispulikkal

Kiskoromtól kezdve voltak a családunkban kutyák. Először a nagyszüleimnél ismerkedhettem meg az állattartással. 4 éves voltam, amikor végre szüleim úgy döntöttek, itt az ideje saját kutyát venni. Nézegettük a kutyás könyveket, és én ráböktem a pulira. Szüleim utánanéztek a fajtának, tenyésztőknek és végül hozzánk került Fehér Barit Rózsi, egy gyönyörű fehér puli szuka a nagy múltú Fehér Barit kennelből. Majd rá egy évre jött Tündi-Bündi Füles, fehér puli kan. Fülest kiskorától vitték kiállításra, így korán megízlelhettem én is ezt a légkört. Füles teljesítette a Junior Champion cím feltételeit és ’94-ben Derby-győztes és Fajtacsoportgyőztes is lett! Rózsitól és Fülestől több alom is született a „Vértesi-Csahos” kennelnév alatt.

Sajnos Rózsi 2002-ben 10 éves korában itt hagyott minket. Ezután kezdtem el keresni egy olyan fajtát, amelyikkel én is tudok kiállításokra járni, emellett megfelelő társ egyéb programokhoz is. Ekkor találtam rá a golden retrieverre, ami nem csupán „küllemkutya”, hanem számos sporttevékenységben partner lehet. (És nem mellékesen a szőrükkel sincs több órás munka, mint a pulik esetében.:-)) Keresgéltünk a hirdetések között, és rátaláltunk a Splendid Star kennelben levő alomra. Beszéltünk Glied Alexandrával, elmentünk megnézni őket. Nagyon tetszettek a kutyái és a tartási körülmények egyaránt. 6 hetesen kiválasztottuk Szandra segítségével a legígéretesebb kis szukát, Splendid Star Intellectual Girl „Kirá”-t, aki végül december elején költözött hozzánk.

Kira 14 évesen

Kira nagyon hamar beilleszkedett a családunkba, Füles is egyből elfogadta és tanította a kölyköt. Persze kezdő kutyásként mindig újabb meglepetésekkel szolgált a fajta, de hála a sok segítségnek amit kaptam, együtt tanultam Kirával. Később kiállításokon is sikeresen szerepelt (többszörös HPJ, CAC, BOB nyertes) és 2004-ben letettünk vele a képességvizsgát és a tenyészszemlét is. Veterán osztályban többszörös osztálygyőztes, Veteránok Veteránja, Hungaria Veteran Champion.


Whity 12 évesen

Szerettünk volna kiskutyákat, így 2004 őszén fedeztettünk Kirát Szandra német import kanjával, Midnight Challenger Golden Angels of Oberach „Dragon”-nal. Végül január 15-én megszülettek a Lively Golden Kennel első kiskutyái: 6 szuka és 2 kan.
Ebből az alomból választottam ki egy ígéretes kis szukát, hogy ő legyen kennelünk következő tagja. Így maradt nálunk Lively Golden Angel Whity. Whity mindenben az ellentéte volt anyjának, egy „KisDragon”, apjának minden előnyével és hátrányával együtt. Mégis megkaptam azt a kutyát, aki miatt lehoztam az almot. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, kiállításokon is szép eredményeket ért el, és a képességvizsgát is 94%-ra teljesítette. Whityvel folyamatosan jártam tréningekre, vettem részt Working Teszten. Mára már ő is nyugdíjas éveit tölti, 2013-ban megszerezte a Hungaria Veteran Champion címet, Veteránok Veteránja lett, és 3*Veteran Best in Show III. helyezett, 2014-ben Reserve Veterán Európagyőztes.


2009-ben csatlakozott csapatunkhoz Dr Bárdossy Esztertől Shamrock Golden Dancer „Mara”, akivel nagy álmom vált valóra. 2010-ben letettem vele a Képességvizsgát, Tenyészszemlét, szűrései teljesen mentesek lettek, a HRK által rendezett Speciál kiállításon HPJ, és Junior BEST IN SHOW győztes lett és a Zágrábi CACIB-on kvalifikálta magát a 2011-es Cruft’s-ra! Ahol természetesen meg is mutattunk magunkat, méghozzá sikeresen. Yearling osztályban 10-es szűkítésbe került! 2011-ben a számos osztálygyőzelem mellett Debrecen CACIB-on Fajtagyőztes, Best of Group és Best in Show 7. lett, és a Vadászati Alkalmassági Vizsgát is megcsináltuk. Mara sokszoros champion a környező országokból, sokszoros Veteran BIS győztes. Egyszerűen az a kutya, aki imád a ringben a figyelem középpontjában lenni. Tőle sajnos csak 2 alom született, a másodikból maradt nálunk ISCH Lively Golden Joy of a Future Dancer „Ellie”.


Whity utolsó alomjából – miután a „G” alom temperamentumába beleszerettem – egy kis szukát megtartottunk: Lively Golden Image the Splendid Past „Mac”-et. Mac már pár hetes korában elkápráztatott a temperamentumával, a 6 hetes kiskutya gyönyörűen apportírozott labdát kézbe, ismerkedett mindenkivel. Ez a későbbiekben is megmaradt, azóta is csak szájában valami tárggyal lehet látni, legyen az egy ellopott papucs, vagy a seprű. 🙂 Mac nagyon gyorsan tanul mindent, alig 1 évesen elsőre teljesítette a Képességvizsgát és Tenyészszemlét, majd rá 2 hétre a Vadászati Alkalmassági Vizsgát is. Többszörös Champion és az egészségügyi szűrései is minden tekintetben mentesek.


Ezenkívül egyre több fiatal képzi a „bővebb család” részét, hogy tenyésztés tekintetében mit hoz a jövő, persze nem tudni. Remélem a későbbiekben is ilyen büszke lehetek a kis csapatra. 2019-ben mind az MKSZ, mind a MEOESz szervezetnél elértük az EZÜSTKOSZORÚS MESTERTENYÉSZTŐ minősítést, 2 kutyánk, Ellie és Lively Golden Light in the Night „Mandula” is teljesítette az InterShowChampion cím feltételeit, számos Tenyész-és Utódcsoport győzelmet hozhattunk el.

2022-ben pedig mind MEOESz mind MKSZ ARANYKOSZORÚS MESTERTENYÉSZTŐ Címet értük el.

Reméljük, a későbbiekben is ennyi boldog pillanattal örvendeztetnek meg minket!

© Lively Golden Kennel 2024. | web: info@u22.hu