Kutyáink táplálása

Ez a kérdés már jó ideje megosztja a kutyás társadalmat. Házikoszt, vagy száraztáp? Nyers esetleg főtt ételek? Hús és egyéb kiegészítők…?
Ellentétben a macskákkal a kutya nem kizárólag húsevő állat. Szüksége van az egyéb szénhidrátokra, rostokra is. (Gondoljunk csak bele, a farkasok nem csak a húsát ették meg anno a zsákmányállatnak, hanem a bélcsatornát is, amiben nem kevés növényi eredetű táplálék volt).
Azt, hogy ezt az igényt egy prémium minőségű tápból elégítjük ki a számára, vagy főzünk nekik, majdnem csak mindegy. Ha házikoszttal szeretnénk etetni a kutyánkat, arra nagyon jó recepteket lehet találni az interneten, ahol már ki vannak számolva a napi energia, fehérje, rost, zsír, vitamin és ásványi anyag mennyiségek. Viszont figyeljünk nagyon, hogy a házilag főzött étel nem egyezik meg az ebédből származó maradékkal!
Amennyiben nincs időnk/energiánk főzőcskézni, ideális megoldást jelentenek a különféle száraztápok. Itt a kulcsszó a MINŐSÉG. Ha belegondolunk, hogy 1kg hús ára 1000 Ft körül mozog, a jó minőségű tápok is itt kezdődnek. A különféle „tesco gazdaságos” tápokban a vágóhidak padlójáról összesöpört húscafatok, bőr-, szőrképletek találhatóak, mindenféle fix összetétel nélkül (Pedigree, Friskies, Chappy és társai). Magyarországi szabályzásban a követelmény az, hogy x % fehérje, rost, zsír legyen benne, amit mind a színhúsból, mind a bőr/szőrképletekből el lehet érni. Az olcsóbb tápokba nagy mennyiségű íz- és színanyagot kevernek bele, így kutyánk lehet, hogy szívesebben fogyasztja ezt, mégse teszünk jót vele. (A kisgyerek és a csoki esete)
Számos jó minőségű táp van a piacon, a teljesség igénye nélkül: Hill’s, Eukanuba, Royal Canin, Belcando, Happy Dog…
Minőségét jelzi az is, hogy a tápcsalád elkülöníti, milyen korú (kölyök, felnőtt, senior), és méretű (mini, kistestű, közepes testű, nagytestű és óriás) kutyát szeretnénk felnevelni.
A kutyakonzervet csak ízesítésnek használjuk, mert kizárólagos etetésre alkalmatlan 80 % víztartalma, alacsony fehérje és zsírtalma miatt.
Az ajánlott adagolást a táp gyártója minden esetben mellékeli a termékhez. Ezek a NAPI szükségleteit mutatják a kutyáknak, korra és súlyra leosztva. Kölyökkutyák esetében napi háromszori étkezés javasolt egészen 5-6 hónapos korukig. Későbbiekben a kétszeri etetés megfelelő. Felnőtt kutyák esetében elegendő lehet a napi egy adag, mégis célszerű tartani a reggel-este történő etetést. Retrieverek és egyéb nagyméretű fajták esetében fennáll a gyomorcsavarodás esélye. Ilyenkor a nagymértékben kitágult gyomor mozgás hatására körbefordul a tengelye körül, és ha nincs a kutya 1-2 órán belül megműtve, a kutya halálához vezet. Ha napi kétszer kap kisebb mennyiséget és etetés után biztosítjuk a fél óra nyugalmat, ez elkerülhető.
Csonterősítőket és egyéb kalciumos készítményeket minőségi tápok mellé felesleges adni, sőt egyes esetekben ártalmas is lehet. A prémium tápok mellé – a retrieverek csontfejlődési menetét figyelembe véve – az újzélandi zöldkagyló kivonatok adása (Apto-Flex, Luposan Gelenkraft, Nutradyl, GF-600) indokolt lehet. Ez nagy mennyiségű glükózaminoglikánt és kondroitin-szulfátot tartalmaz, ami a megfelelő porcképződést és ízületinedv-termelést segíti elő. Bár a jó minőségű tápokba eleve kevernek már valamennyit, az intenzív növekedés, és öregkor folyamán ez a mennyiség kevés lehet.
Természetesen a fenti leírás az egészséges kutyákra vonatkozik. Beteg kutyák esetében számos állatorvosi diétás táp létezik (Hill’s PD sorozata, Royal Canin és Trovet állatorvosi tápjai), melyek etetése állatorvosi kontroll igényel. Ezekről bővebben következő cikkünkben olvashatnak.

Dr. Krausz Dóra


© Lively Golden Kennel 2024. | web: info@u22.hu