Általános tájékoztató az orvosi vizsgálatokról

Összevezetett oltás, vagy egyedi rendelői?
Háznál oltassunk vagy vigyük rendelőbe?

Összevezetettnél nincs oltást megelőző vizsgálat, háznál történő vakcinázásnál pedig korlátozottak a lehetőségek egy rendelőhöz képest.
Nézzük sorban mit takarnak az általános vizsgálatok és mi is a különbség köztük:
Mikor bejön a rendelőbe egy kutya, az állatorvos már kap egy képet az egészségi állapotáról. Tápláltság, fejlettség, mozgás, általános viselkedés. Természetesen ilyenkor a pár jó szó és simogatás mögött több is rejlik: végigtapogatják a kültakarót és a szőre alatti izomzatot.

A legegyszerűbb védőoltások előtt is komoly körültekintést igényel a kutya egészségi állapota. (Beteg kutyát nem lehet oltani!)
Akár kölyökkutyáról, akár felnőttről beszélünk első körben meg kell nézni a feji részt. Fogak állapota, szemeknél nincs-e könnyezés, fülek tiszták-e. Normál esetben ezekkel a gazdinak nincs teendője. (Ha bármi rendellenességet tapasztalunk velük kapcsolatban, akkor viszont fel kell keresni az állatorvost azonnal!) Retrievereknél gyakoriak a fülgyulladások, ezek kezelésének sosem szabad otthon az ilyen-olyan megmaradt fülcseppekkel nekiállni. Ha rázza, vakarja, büdös, mindenképp állatorvosi kontroll igényel. Megnézni nincs-e a hallójáratban idegen test (nyári időszakban a toklász okoz nagy gondot), illetve mintát vesz a benne levő kórokozó megállapítására. Fülcseppek felbontás után 2-3 héttel le is járnak, ezeket célszerű a kutya gyógyulttá nyilvánítása után egyből kidobni.
Fogváltás időszakában a bennmaradt fogak, későbbiekben pedig a fogkövesség jelenthet gondot. Ha tejfog marad benn 1 éves korig (retenciós tejfog), azt célszerű mielőbb felületes bódításban eltávolítani. Fogkő megelőzésére számos készítmény van már a piacon (Denta Sticks, Hill’s t/d táp), de ha fogkövesedésre hajlamos az adott kutya, akkor szükség szerint el kell ezt távolítani 1-1.5 évente.
Fontos információt ad a kutyák testhőmérsékletének mérése is (normál esetben 38-39°C közötti), a has áttapintása és a tüdő/szív feletti fonendoszkópos hallgatózás. Bármiféle rendellenes hang (felerősödött légzési hang / szívzörej) illetve rendellenes tapintat a hasban (esetleges daganatok, összeállt belek, egy terület fájdalmassága) aggodalomra ad okot.


Mialatt az állatot vizsgálata zajlik, az állatorvos elbeszélget a gazdákkal, történt-e az utolsó látogatás óta valamilyen változás, esetleges aggasztó tünetek, hányás, hasmenés.
Természetesen az állatorvosoknak sincs röntgenszemük, így időszakosan szükség lehet kiegészítő vizsgálatok elvégzésére:
Fiataloknál növekedési időszakban a csontok és ízületek különféle fejlődési rendellenességei (diszpláziák) okozhatnak gondot. Ha a kutya sántít, húzza a lábát, felnyüszít tapogatásra, vizsgálatokra lehet szükség. Az állatorvos a végtagok vizsgálatával el tudja különíteni melyik ízület/csont az érintett és szükség esetén bódításban röntgenezi azt. Amennyiben az ivartalanítás már a gazdánál történik, és szeretnénk tudni, mire számíthatunk a későbbiekben, célszerű megkérni az orvost, hogy ha már úgyis alszik a kutya, vizsgálja meg a végtagokat, csináljon róluk röntgent.
A fiatal korban már nem tökéletes csípő idővel kopik, felrakódások, ún. arthrosis-ok keletkeznek, amik idősebb korban okoznak tüneteket. Gyakran a 6-8 éves kutyáknál kerül ezért sor a vizsgálatokra.
Sor kerülhet még vérvizsgálatokra is. Betegség esetén számos szervfunkciót lehet ellenőrizni, de idősebb korban rutinszerűen célszerű nézni egyes máj, vese, általános gyulladásos és daganat-jelző paramétereket. A legtöbb elváltozás diétával, speciális tápok etetésével nagyon szépen karbantartható, így nagyon fontos szerepet kap a megelőzés és korai felismerés. 7-8 év feletti kutyáknál ezt évente javasolt kérni az állatorvosunktól.

Dr. Krausz Dóra


© Lively Golden Kennel 2024. | web: info@u22.hu