Kölyökkutyák oltási sorozata

Sokan kérdezték már, mit is kell egy kölyökkutyának kapnia, nézzük akkor sorban:
Sokféle gyártótól sokféle vakcina létezik. Állatorvosonként változik, ki melyik márkára esküszik, melyiket oltja. Az alap sorozaton viszont ez nem változtat.
6-7 hetes kor körül célszerű elkezdeni az oltási sorozatot (eddigre remélhetőleg min. 2szer megtörtént a kölyök féreghajtása) Túl korán nem jó, mivel az anyakutya által átadott ellenanyagok hatástalanná teszik a vakcinát, illetve túl későn se, hisz minél idősebb a kölyök, annál nagyobb veszélynek van kitéve a környezetéből jövő vírusok miatt.
3 db oltás teszi ki a „kölyök oltások”-at, ezeket min. 2, maximum 3 hetes időközökkel kell megkapniuk.

6-7 hetesen

8-9 hetesen

12-13 hetesen

Parvo elleni

Kombinált oltás

Kombinált oltás

Az első oltás önmagában tartalmazza a parvovírusos bélgyulladás elleni oltóanyagot, míg a kombinált oltás 7-8 féle vírus ellen véd (ebben szintén benne van a parvo) Léteznek „kisebb” kombinált oltások is, de akkor már célszerű a nagyobbak kérni, benne van minden gyakrabban előforduló betegség elleni komponens.

Törvény szerint 1 éves koráig a kutyának 2 veszettség oltással kell rendelkeznie, így először a 4 alapoltás után szoktuk beadni, majd rá 6 hónapra, 9-10 hónapos kora felé.
Egy éves korban a kombinált oltást meg kell ismételni, hogy tartós legyen a védelem. Innentől kezdve igaz, hogy a kutyát évente 1x elég oltani. Ha minden oltással rendelkezik a kutya, akkor a 2. évében már kaphatja egyszerre a veszettség ellenit és kombinált oltást egy „nagy kombinált”-ban.

Ezeken az alapoltásokon kívül el lehet még pár dolgon gondolkodni. Sajnos egyre terjednek el újabb és újabb vírusok a kutyák körében is. Sok kutya jár közösségbe, így a terjedésük nagyban felgyorsult, nyirkos időben pár hét alatt végigmehet a környék összes kutyáján.
A kennelköhögéstipikusan egy ilyen betegség. Hasonló, mint az emberi influenza, kutyák egymással érintkezve átadják egymásnak pillanatok alatt. Tavaszi/őszi időben, pláne nagyvárosokban szinte az összes kutyán végigmegy. A szerencsésebbek megússzák a hetekig tartó erős köhögéssel, de akár komoly klinikai esetig is fajulhat…
Ezt egy orrba csöpögtetős évi egyszeri vakcinával meg lehet előzni. Nincs korhoz kötve, miután a kölyök megkapta az alapoltásokat, bármikor kérhető az „oltás”, felnőttkorban ugyanúgy elkezdhető.
Főleg 3-5 hónapos kölykökre jelenthet veszélyt a Corona-vírusos bélgyulladás. Nem szerepel a kombinált oltásban, így külön kell kérni. Tüneteiben hasonló lehet a parvo-hoz, csak a megbetegedő korosztály más. 2 oltásból áll: szintén kell neki 2 hétre az elsőre egy ismétlő, hogy biztos legyen a védelem. Sokat utazó kölyköknél célszerű ezt is beadatni, illetve érdemes az állatorvosnál utána érdeklődni, hogy az adott területen jelent-e meg az utóbbi időben.
Köszönhetően az időjárás-változásnak és az egyre melegedő időnek, a fertőzött kullancsok száma évről-évre nő. Egyre komolyabban kell venni az általuk terjesztett betegségeket. A fő gondot a Babesia canis nevezető egysejtű jelenti, ami a kutyák Babesiosis-át okozza. Szinte nincs olyan terület az országban, ami ne lenne fertőzött. Mostanában dobtak piacra vakcinát, állatorvosnál célszerű utánakérdezni, hogy elérhető-e.
A másik gondot a Lyme-kór okozza. Változó a különböző területek fertőzöttsége. Több vakcina is forgalomban van, szintén 2 kezdőoltást igényel és utána évente az emlékeztetőt. Szintén állatorvostól célszerű tájékozódni az adott terület fertőzöttségét illetően.


Dr. Krausz Dóra