Halott farok szindróma / Cold Water Tail

2 éve kimentünk Whityvel egy vadászatra. Másnap reggel feltűnt, hogy valami nincs rendben. Nem tudta mozgatni a farkát! Faroktőre ráfogva fájdalmas volt, de egyébként élettelenül lógott neki. Egyik ismerősöm megnyugtatott, hogy ne aggódjak, elmúlik majd magától. Nem tudni mitől, de elő szokott fordulni. És igaza lett, 2-3 nap elteltével kutya baja sem volt.
A dolog nem hagyott nyugodni, így nekiálltam keresgélni az angol nyelvű szakirodalmakban. Hát nézzük, miről is van szó:

A „halott farok szindróma” (angolul: dead tail, cold water tail, limber tail) a vadászkutyákat érinti. Leggyakoribb pointerek, retrieverek, szetterek, beagle-k és kopók esetében. A vadászkutya-kiképzők gyakran szembesülnek vele, míg az állatorvosok sok esetben nem is hallottak róla. Mivel a trénerek tisztában vannak ennek a lefolyásával, ezek a kutyáknál nem kerül sor kivizsgálásra.  De ahol se gazda, se a kezelőorvos se látott még hasonlót, sokkal komolyabb bajokat sejthetnek a háttérben, mint például törés vagy gerincvelői problémák.

Tünetei: A farok 3-4 ujjnyi hosszan még érzékeny, utána élettelenül lóg. Faroktő tapintásra fájdalmas, ami sok esetben a kutya rossz közérzetével társul.
Fiatal-felnőtt kutyákra jellemző, 6 hónapos kortól 9 éves korig. Leggyakrabban 2 éves kor körül jön elő.

Kialakulásának pontos okai ismeretlenek, több minden állhat a hátterében. Dolgozó kutyák esetében legtöbbször egy-egy megerőltető tréningnap után fordul elő, esetleg hideg, nyirkos időjárás után. Sokszor a túl hideg vagy meleg vízben való fürdés/úszás okozta. De egyéb alkati sajátosságok is lehetnek a háttérben, mint a túl magas faroktartás, túl aktív farokmozgatás, vagy az ivari megnyilvánulások (főleg kanok esetében). Gyenge kondíció vagy a túlzott tréning is okozhatja.

Tünetek jelentkezése után közvetlen a vérben emelkedést mutat a kreatin-foszfokináz enzim.
A farok korábbiaktól erősebb mozgása izomlázat okoz a farok tövénél, ami duzzadáshoz vezet. Az izmokat körbefogja a sűrűn rétegzett kötőszövet, így nincs hely tágulni. Ehelyett a vérerek nyomódnak össze, csökkentve az izom oxigén-ellátását. A megszokott mennyiségű oxigén hiányában tejsav termelődik, ami rontja az izomsejtek működését. Ez fájdalmas és a sejtek rossz működése gyulladáshoz is vezethet, tovább komplikálva a helyzetet.

Mivel egyértelmű okai nincsenek, az állatorvosok is tanácstalanok a kezelés terén.
Kísérletekkel igazolták, hogy se antibiotikumok, se vitamin-kiegészítők alkalmazásával nem lehet orvosolni a problémát. Habár a gazdák és trénerek tapasztalatai alapján a gyulladáscsökkentő szerek adása gyorsítja a felépülést.
Alapvetően semmiféle gyógyszerre nincs szükség, maximum 2 hét alatt teljesen rendbe jön a kutya. Pihentessük a kutyát, lehetőleg minél stressz mentesebb környezetben.

Dr. Krausz Dóra

© Lively Golden Kennel 2024. | web: info@u22.hu