Beteg kutyák táplálása

Előző cikkünkben olvashattunk az egészséges kutyákra etetésével kapcsolatban. Most nézzük azokat a helyzeteket, amikor négylábú társunk speciális ellátást igényel. Számos betegség eredhet a rossz etetésből, vagy ronthatja a nem megfelelő táplálás az általános állapotukat, ezért külön figyelmet és állatorvosi kontrollt érdemel. (Előrebocsátom, hogy bár otthon házikosztból is sok mindent elő lehet állítani, elsősorban a speciális állatorvosi tápokról lesz szó).


Első körben a különféle mozgásszervi betegségekre térnék ki. Főleg az idősebb korú kutyákat érinti ez a problémakör, de akár fiatalabb kutyáknál is jelentkezhet már gond. Nagyon fontos ezekben az esetekben a jó minőségű fehérje bevitele, és emellett a túlzott energia-bevitel kerülése. A túlsúly jelentősen megnehezíti a már eleve nehezen mozgó kutyák dolgát. Nagyon fontos az izületi nedv termelését segítő anyagok etetése (Glükózaminoglikánok, kondroitin-szulfátok) Természetes forrása ezeknek az újzélandi zöldkagyló, aminek kivonatát használják fel a különféle tápokban, takarmány-kiegészítőkben. Jobb minőségű tápokba már gyárilag kevernek a nagyobb fajták részére minimális mennyiségben, probléma esetén viszont ez kevés. Emellett fontos a megfelelő zsírsav és antioxidáns-bevitel is. Erre szolgál pl. Hill’s PD j/d, Royal Canin Mobility, Eukanuba Mobility tápja. Enyhébb esetekben ezekkel az egyéb fájdalomcsillapítók adása is elodázható.


Különféle betegségek velejárójaként felmerülhet a kóros soványság (anorexia) megjelenése. Ilyenek a különböző traumás sérülések, törések, égések, fertőzések, műtét utáni állapotokban, autóimmun betegségek kísérőjeként, daganatok esetén. Ilyen esetekben a megnövelt fehérje és energiatartalmú tápok etetése javasolt, ill. a fokozott vitamin-, nyomelem-és aminosav kiegészítéssel. Lehetőség szerint naponta többször kis mennyiséget etessünk, esetenként vízzel pépes állagúra keverve. Ilyen speciális diéta a Hill’s a/d-je illetve a Royal Canin Recovery-je. 1-1 kis konzerv fedezheti a felnőtt retriever szükséges energia-mennyiségét.


Kutyáinknál gyakori megbetegedésként jelentkeznek a különféle gyomor/bélgyulladások. A kutyák minden érdekesebb, illetve számukra kellemes szagú tárgyat megszagolnak, megnyalnak. Ennek következménye, hogy gyakorta fertőző, romlott táplálék kerül a tápcsatornába. A betegség fő tünete az étvágytalanság, hányás, hasmenés. Az első fázisban, – amíg hányás tapasztalható – meg kell vonni a táplálékot, és biztosítani a folyamatos folyadék és elektrolit utánpótlást. Ezt követi a diéta mely kiválóan emészthető fehérjeforrásból, csökkentett zsírtartalmú és nyersrost-tartalmú táplálékból álljon. (Hill’s i/d, Royal Canin Gastro Intestinal) Alternatíva lehet pl.: főtt rizs, főtt csirke hús felaprózva (a zsíros bőr nélkül) naponta többször, kis adagokban való etetése. A gyomor megnyugtatására pedig kamillatea.


Szervi funkciók tekintetében 3 fő csoport van, amit jelentősen lehet a takarmánnyal befolyásolni: a máj, a vese és a szív zavarai.
Vesebetegség esetén fontos a fehérjeszegény, csak a szükségletet fedező, de magas tápértékű fehérjéket tartalmazó eleség nyújtása. Fűszermentes, sószegény értrend. Fontos a csökkentett nátrium és foszfor mennyiség. Jó minőségű fehérjeforrás a túró, tojás, száraz csirkehús főzve. Szénhidrátforrásként főtt rizs és zöldségféléket etethetünk. Többször kis adagokat kínáljunk a betegnek. Előfordul, hogy nehezen szoktatható rá kedvencünk az új, diétás táplálásra. Ilyenkor fokozatosan próbáljunk átállni az új menüre. Vese diétánál fontos odafigyelni a bőséges vitamin ellátásra A, B, C vitaminok és a korlátlan ivóvízfelvétel biztosítására. Tápok tekintetében a Hill’s k/d-je vagy a Royal Canin Renal-ja a megfelelő.
Májbeteg kutyáknak főleg zsírokkal és szénhidrátokkal fedezett nagy energiatartalmú tápokra van szükségük melyek jól emészthetőek. A fehérje ellátásnál törekedni kell a korlátozott mennyiségű, de kifogástalan minőségű fehérje etetésére. Kedvező, ha a táplálék rostban és vitaminokban gazdag. (B vitaminok, C, A, D3 vitaminok) A nyomelem ellátásnál fontos odafigyelni a cink pótlására. Fontos a táplálékok ízletessége, lehetőleg olyan ételek nyújtása, amelyet a kutya szeret. A kutyát naponta többször, kis adagokban, frissen készült étellel kell kínálni. Ha a májbetegek egyáltalán nem esznek, mesterséges táplálás indokolt. (Hill’s l/d, Royal Canin Hepatic)
Szívbetegség esetén javasolt étrend a szív könnyebb munkáját segíti elő. Szívbeteg állatok diétájában a konyhasó mennyisége redukált, ez azt jelenti, hogy ezeket a táplálékokat tudatosan só mentesen készítjük el. Ezzel csökkenthetjük az állat vérnyomását és az ödéma képződési hajlamot. Házilag adható baromfihús, rizs, máj, de speciális diétás tápok is etethetők, melyek nátriumszegények. Ilyenek pl.: Hill’s h/d, Royal Canin. Lehetőleg naponta többször, kis mennyiségű tápot etessünk.

A beteg kutyák táplálása sosem egyszerű feladat, így mindig kérjük ki állatorvosunk tanácsát, illetve időszakosan nézessünk vérképet is kedvencünknél, hogy lássuk az esetleges romlást / javulást!

Dr. Krausz Dóra
© Lively Golden Kennel 2024. | web: info@u22.hu